Hozzávalók
- 6 db alma
- 1 db citrom
- 2 dl házi bodza szörp
- 4 db egészséges bodzavirág
- + barnacukor, ízlés szerint
- fahéj
- csipet só
- frissen reszelt szerecsendió
- kb. 2 cm friss gyömbér
- 4 dl natúr, krémes görög joghurt
- vaj
- zsemlemorzsa (a legjobb a házi, frissen darálva, vagy a pékségben vásárolt)
- díszítésként, kandírozott mini árvácska, vagy ibolya
Elkészítés
Az almákat megtisztítom és kockára vágom, majd 1 dl bodzaszörpbe, plusz esetleg még hozzáadott annyi vízzel, ami épp, hogy csak ellepi, felteszem főni.
Hozzáadom a citrom reszelt héját, a fél citrom levét, a cukrot, fahéjat, sót, reszelt szerecsendiót, és gyömbért.
Ha puhára főtt az alma – kb. 8-10 perc – pürésítem, de nem teljesen, hagyok benne kisebb, nagyobb almadarabokat. Ezután a bodzaernyőkről lecsipegetem a virágokat és a péphez adom, vigyázva, hogy a már langyosra hűlt almákhoz keverjem a virágokat, mert ha még forró, akkor megbarnulnak.
A natúr joghurtban elkeverek 1 dl bodzaszörpöt, a vajon megpirítom a zsemlemorzsát.
A desszertet rétegezve összeállítom: alul a kihűlt almapép, majd a joghurt, újabb réteg almapép, ezután beteszem a hűtőszekrénybe min. 1 órát.
A tetejét tálalás előtt megszórom pirított szemlemorzsával, virággal díszítem.