Author Archives: madaraszildiko

Gyökérkenyér

Az internet és a gasztrobloggerek oldalai szétrobbantak ettől a kenyérféleségtől. És valóban csodás találmány. Este bekeverve, reggel 1 perc alatt megformázva, meleg, illatozó kenyér lehet a családi asztalon. Sokféle lisztből, ezernyi variációval, fűszerezéssel készíthető. Én most hozom az alapreceptet: Hozzávalók: … Continue reading

Posted in Egyéb | Tagged | Leave a comment

Zabpelyhes kenyér

Hozzávalók: 35 dkg liszt 10 dkg. zabpehely 2 kk. cukor 2 kk. só 1 scg. szárított élesztő 1 ek. lenmag 1 ek. szezám mag 1 ek. hántolt napraforgó, vagy dió kb. 4 dl. víz 1 ek. olaj Az összes hozzávalót … Continue reading

Posted in Egyéb | Tagged | Leave a comment

Ír szódás kenyér

Hozzávalók 450 g finomliszt 1 tk. só 1 tk. cukor 1 csapott tk. szódabikarbóna kb. 400 ml író Az író joghurt és víz keverékével is helyettesíthető, kétharmad joghurt, egyharmad víz arányban. Közepébe mélyedést készítek, ide öntöm az írót, vagy a … Continue reading

Posted in Egyéb | Tagged | Leave a comment

A kenyér

Elhatároztam, hogy kenyeret sütök otthon. Minden recept végén azt írták: úgy tudom meg, hogy eléggé megsült-e a kenyér, ha megkopogtatom az alját és jól kong, vagy morajlik, vagy zeng… szóval a megfelelő neszt kell hallanom, és máris én lehetek a … Continue reading

Posted in Egyéb | Tagged | Leave a comment

Főzelékek

Ugye mindenki jól emlékszik azokra a jófajta menzás főzelékekre? Sok rántás között úszkáló fonnyadt zöldbabok, ugyanez tejföllel megtuningolva és a zöldbabot a krumpli, vagy a cukorborsó váltakozó kettőse helyettesíti. Bár megmondom őszintén én szerettem! Még a kevés hústartalmú, hozzáadott fasírtot … Continue reading

Posted in Főétel | Tagged , , | Leave a comment

Vöröslencse főzelék

Hozzávalók: 1 ek vaj 3 ek olaj 1 közepes fej vöröshagyma 3 cm gyömbér 1 gerezd fokhagyma fél kk currypor, fél kk őrölt kömény 40 dkg vöröslencse fél tk só 1 babérlevél 1 liter zöldségleves alap – jó kockábó friss … Continue reading

Posted in Főétel | Tagged , | Leave a comment

Tejszínes kel

Hozzávalók 1 ek vaj 3 ek olaj 10 cm póréhagyma 1 gerezd fokhagyma fél tk őrölt kömény 1 tk currypor 1 fej kelkáposzta 2 dl alaplé(amibe a káposzta főtt) 2 dl tejszín só, frissen őrölt bors 1 csokor petrezselyemzöld, finomra … Continue reading

Posted in Főétel | Tagged , | Leave a comment

Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók: 50 dkg burgonya 1 fej vöröshagyma 1 ek vaj 3 ek olíva olaj 1 gerezd fokhagyma 8 dl alaplé vagy víz 1 tk őrölt kömény 1 tk majoránna 1 kisebb fej kelkáposzta só, frissen őrölt bors A hagymát vaj … Continue reading

Posted in Főétel | Tagged , | Leave a comment

Édes kelt tészták

Zimankós szél fúj kinn a fákon…. – meleg kelt tésztákra vágyom! Amint 8 celzius fok alá süllyed a kinti hőmérséklet, azonnal beindul nálam az élesztő vásárlási láz. Élesztőnek ilyenkorra már mindenképp lennie kell a hűtőszekrényemben – ha lehetséges többnek is … Continue reading

Posted in Desszert | Tagged | Leave a comment

Vitaminsaláta

Hozzávalók: fél fej káposzta leszelve 2 sárgarépa reszelve 1 karikára vágott újhagyma fél gránátalma A hozzávalókat összekeverjük és citrom, olivaolaj, méz, só, és bors összetevőkből elkészített dresszinggel meglocsoljuk.

Posted in Saláta | Tagged | Leave a comment