Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 1 kg. sajtunk lesz):
- 5 l tej (házi, nyers)
- 1 ek. só (púpozott)
- 1 teáskanál citromsav (púpozott)
- 1 csokor snidling (vagy egyéb fűszerkeverék)
- 2 gerezd fokhagyma (nagyobb)
- 1.5 dl víz
- A tejet feltesszük forrni
- A citromsavat feloldjuk 1,5 dl vízbe.
- Egy nagy szűrőt vagy tésztafőzőt kibélelünk egy ritkaszövésű anyaggal, melyet előtte bevizeztünk.
- Ha már kezd a tej emelkedni, de még nem forr, beletesszük a sót, fokhagymát, fűszereket elkeverjük, és ha teljesen felforrt, beletesszük a feloldott citromsavat is.
- Picit elkeverjük, és rögtön elzárjuk alatta a gázt. A fehérje kicsapódik, feljön a tetejére, alul marad a savó, de nem szűrjük le, még 15 percet “pihen”.
- Aztán beleöntjük a kibélelt szűrőbe, és egy vízzel teli edényt teszünk a tetejére, hogy a felesleges savót kipréseljük.
- Kb. 15-20 perc múlva kibonthatjuk a sajtot, és máris szeletelhető (bár ilyenkor még meleg). Hűtőben egy hétig is eláll.