Házi sajt II.

Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 1 kg. sajtunk lesz): 

  • 5 l tej (házi, nyers)
  • 1 ek. só (púpozott)
  • 1 teáskanál citromsav (púpozott)
  • 1 csokor snidling (vagy egyéb fűszerkeverék)
  • 2 gerezd fokhagyma (nagyobb)
  • 1.5 dl víz
  1. A tejet feltesszük forrni
  2. A citromsavat feloldjuk 1,5 dl vízbe.
  3. Egy nagy szűrőt vagy tésztafőzőt kibélelünk egy ritkaszövésű anyaggal, melyet előtte bevizeztünk.
  4. Ha már kezd a tej emelkedni, de még nem forr, beletesszük a sót, fokhagymát, fűszereket elkeverjük, és ha teljesen felforrt, beletesszük a feloldott citromsavat is.
  5. Picit elkeverjük, és rögtön elzárjuk alatta a gázt. A fehérje kicsapódik, feljön a tetejére, alul marad a savó, de nem szűrjük le, még 15 percet “pihen”.
  6. Aztán beleöntjük a kibélelt szűrőbe, és egy vízzel teli edényt teszünk a tetejére, hogy a felesleges savót kipréseljük.
  7. Kb. 15-20 perc múlva kibonthatjuk a sajtot, és máris szeletelhető (bár ilyenkor még meleg). Hűtőben egy hétig is eláll.
This entry was posted in Egyéb and tagged . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.