Hozzávalók 6 db formához:
- 4 dl. tejszín
- 2 dl tej
- 4 db bodzavirág lecsipkedve a száráról
- 2 csg vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 10 g zselatin (por)
Öntsük bele egy edénybe a tejszínt és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét.
Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.
Tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük fel forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik.
Töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen (akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk).
Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, majd egyesével állítsuk pár pillanatra meleg vízbe és egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra (érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben ki fog jönni).
Epervelő hozzávalói:
- 30 dkg eper
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1 csg vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 1 tk étkezési keményítő
- 3 ek víz
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe és adjunk hozzá két evőkanál vizet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze és kislángon főzzük két-három percig.
A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve, addig főzzük, még kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki egészen (pár pillanat alatt besűrűsödik).
Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből és úgy kínáljuk.