Bodzás panna cotta epervelővel

bodzas-csendelet

Hozzávalók 6 db formához:

  • 4 dl. tejszín
  • 2 dl tej
  • 4 db bodzavirág lecsipkedve a száráról
  • 2 csg vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 g zselatin (por)

Öntsük bele egy edénybe a tejszínt és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét.

Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.

Tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük fel forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik.

Töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen (akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk).

Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, majd egyesével állítsuk pár pillanatra meleg vízbe és egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra (érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben ki fog jönni).

 Epervelő hozzávalói:

  • 30 dkg eper
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csg vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 3 ek víz

Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe és adjunk hozzá két evőkanál vizet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze és kislángon főzzük két-három percig.

A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve, addig főzzük, még kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki egészen (pár pillanat alatt besűrűsödik).

Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből és úgy kínáljuk.

This entry was posted in Desszert and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.