Reneszánsz fesztivál

Reneszánsz fesztivál

A reneszánsz ételek bemutató a legnagyobb volumenű bemutatóm!

Több, mint 20 féle középkori ételt készítek el középkori recept alapján! A bemutató és az ételek kóstoltatása korhű ruhában történik! Folyamatos, interaktív bemutató és tájékoztató a rendezvény alatt és recept osztogatás!

reneszansz-fesztival kozepkori-lakoma-16 kozepkori-lakoma-2

“Minden ételt a saját levében szolgáltak fel.(…) Külön leves nem volt, épp e miatt, mert minden húsétellel együtt járt egy leves is. A köznép konyháiban a hús levét besűrítették (leginkább a bele főzött kenyérrel), hogy kiadósabb legyen, a szegények pedig külön többszöri étkezésre elosztva fogyasztották a sűrített levet és a húst. Gyakran alkalmaztak kombinált hőkezelést is, vagyis sült-főtt vagy főtt-sült húsokat. Konkrét recept nem sok van, ha van is, leginkább körvonalakban meséli el egy étel készítését. Ha egy húsfélét pácolunk, érlelünk, bőven fűszerezzük, sok-sok zöldséggel, megfőzzük, esetleg főzés után a léből kivéve gyümölccsel megsütjük, elmondhatjuk, hogy valami hasonlót ettek őseink.” (Varga István)

Recept egy középkori magyar szakácskönyvből “Fűszeres levecske: Őrölj köményt és ánizst borssal, keverd el ecettel és mézzel, sárgítsd meg sáfránnyal, tégy hozzá mustárt. Ebben a lében tálalhatsz petrezselymes disznóhúst vagy répát, vagy amit akarsz.

középkori lakoma – album

This entry was posted in Rendezvény and tagged . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.