Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

sutotok-fonyod-3

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg sütőtök
  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 2 tojás (1 a tésztába, 1-gyel megkenni a tetejét)
  • 1/3 élesztő (vagy fél tasak sütőpor)
  • csapott evőkanál só (3/4 kanál)
  • bors

A sütőtökös pogácsa elkészítése:

Úgy a legfinomabb, ha a sütőtököt megsütöd, és a kimért adagot villával összetöröd. Ezt a masszát hozzákevered a többi hozzávalóhoz, majd kézzel jó alaposan átgyúrod. Az eredeti recept szerint sütőporral készül a pogácsa, de én kipróbáltam élesztővel is és úgy finomabb. Tehetsz bele lenmagot, szezámmagot, vagy a tetejére is szórhatod. Én kelesztés közben kétszer hajtogattam. A tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtottam, és szaggatás előtt késsel bevágtam (“berácsoztam”) a tetejét, majd 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam. A pogácsákat ezután határozott mozdulatokkal oldalról megsodortam (így lettek magasak, katonásak), majd szépen sorban a tepsibe rakosgattam. Miután megkentem a tetejüket tojással, már mehettek is a 180°C-ra felmelegített sütőbe, ahol kicsit kevesebb, mint 15 perc alatt szépen megsültek

This entry was posted in Pogácsa and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.