Pillecukor

pillecukor 

Szirup:

40 g akácméz, 100 g cukor, 25 g meggypüré

Pillecukor keverék:

15 g meggypüré, 15 g víz, 6 lap (= 10 g) zselatin, 40 g akácméz, 25 g meggypüré

Forgatáshoz:

3 ek. kukoricakeményítő, kb. 3 ek. átszitált porcukor semleges ízű olaj

Először a meggypürét készítjük el. Kb. két-három maréknyi kimagozott (fagyasztott) meggyet leturmixolunk, és szitán átpasszírozzuk. Egy kb. 30×20 cm nagyságú dobozt vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőpapírt egy ecset segítségével vékonyan átkenjük az olajjal. Erre azért van szükség, mert máskülönben a pillecukor menthetetlenül ráragadna a sütőpapírra.

Egy nagyobb keverőedénybe kimérjük a pillecukor keverékhez a 25 g meggypürét és a 40 g akácmézet.

Egy kisebb lábasba mérjük a szirup hozzávalóit.

A zselatinlapokat annyi hideg vízbe ázatjuk, amennyi ellepi.

A szirupot alacsony lángon, időnként megkeverve melegíteni kezdjük. Mikor a cukor felolvadt, magasabb hőfokra kapcsolunk, és forrástól számítva kb. 3-4 percig lobogva forraljuk a szirupot. Ha van maghőmérőnk, ellenőrizhetjük is a hőfokát: kb. 114 °C-ig kell melegíteni.

Míg készül a szirup, a 15 g meggypürét és a 15 g vizet összekeverjük, és felmelegítjük: nem kell forralni, de legyen már csípős. Ebben feloldjuk a kicsavart zselatinlapokat.

Ekkor beindítjuk az elektromos habverőt, és alacsony fokozaton járatva, folyamatos keverés mellett a forró szirupot a keverőtálban lévő keverékhez adjuk, majd pár pillanattal később a feloldott zselatint is hozzáöntjük. Ekkor az elektromos habverőt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, és így keverjük a masszát jó öt-hat percig. Ezalatt a bordó színű massza halvány rózsaszínűre vált, habos-levegős lesz, és megnégyszereződik a mennyisége.

Ha eléri ezt az állapotot, a masszát a sütőpapírral bélelt edénybe simítjuk. Egy darab, olajjal vékonyan átkent sütőpapírt simítunk a tetejére, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.

A kukoricakeményítőt és a porcukrot összekeverjük, és ebből a keverékből szitálunk a sütőpapírral bélelt munkapultra. Ide borítjuk ki a kész pillecukrot. Kiszúróval szívecske-formákat szúrunk ki belőle vagy késsel hasábokra vágjuk. A kiszúrót érdemes rendszeresen a keményítős keverékbe mártani, hogy ne tapadjon rá a pillecukor, a kést pedig átkenhetjük vékonyan olajjal. Végül a pillecukrokat egyenként megforgatjuk a keményítő és a porcukor keverékében.

This entry was posted in Desszert and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.