Szendvicsre való kencék, hogy eltűnhessenek a párizsis zsemlék…. 🙂
Ezek a nagyon ízletes, természetes alapanyagokból készülő, mutatós kenyérre valók igazi alternatívái lehetnek a hagyományos párizsis, felvágottas szendvicseknek.
És azon túl, hogy roppant egészségesek, még finomak is. Több alkalommal beigazolódott, hogy a gyereke imádják….
Szendvicskrémes nasik Mikulásúszás rendezvényen
Kapros tonhalkrém
1 doboz olajos tonhal konzerv, 1 doboz szardínia konzerv, 2 db tömlős krémsajt, 1 citrom, 1 közepes vöröshagyma, 1 kis csokor kapor, só, őrölt bors.
Babkrém
Babot, kis fej hagymával megfőzzük, sóval, borssal, pici vajjal, kakukkfűvel összetörjük.
Humusz
20-30 dkg csicseriborsót előző este beáztatjuk, majd 1-2 óráig főzzük. 100 g szezámmagot megpirítunk, olivaolajjaj összeaprítjuk, 1tk római kömény, kis gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek citromlé,1,5 dl olaj. Elkeverjük.
Citromos zöldborsókrém
30 dkg zöldborsót, 2 db babérlevéllel megfőzzük, 2 gerezd fokhagymával, sóval, borssal, snidlinggel, 2 ek olivaolajjal és fél citrom levével ízesítjük.
Vöröslencse krém
250 g vöröslencse, 3 szál újhagyma, 1 tk római kömény, 1 tk koriander, 1/2 teáskanál curry por, csipet só, bors.
Gombakrém
40 dkg fehér, vagy barna csiperke, 20 dkg fagyasztott vargánya, 1 fej hagyma, 2 duci gerezd fokhagyma, egy nagy csokor petrezselyemm só, bors, néhány csepp citromlé, 2 ek olivalolaj, 2 ek vaj.
Minden krémre vonatkozik, hogy a hozzávalókat összedolgozzuk, pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Házi, egészséges mogyorókrém
- 100 ml tej,
- 10 g porrá őrölt zabpehely,
- ízlés szerint sütőrum,
- 7 g fekete kakaópor,
- 8 g porrá (krémes lesz) őrölt török mogyoró, vagy sima földimogyoró,
- ízlés szerint cukor, vagy energiamentes édesítőszer
Elkészítés: A zabporból, tejből, kakaóporból és édesítőből sűrű krémet főzünk, ha rumosan készítjük, akkor hozzáadjuk a rumot. A mogyorót ledaráljuk és a krémhez keverjük.
Megjegyzés: én egyszerre 10 adagot szoktam készíteni, mert a fentebb leírt mennyiség kb. két kenyérre való 🙂 🙂 illetve, sima földimogyoróból készítem (költséghatékonyabb, gyorsabb).