Hozzávalók
- 450 g finomliszt
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- kb. 400 ml író
Az író joghurt és víz keverékével is helyettesíthető, kétharmad joghurt, egyharmad víz arányban. Közepébe mélyedést készítek, ide öntöm az írót, vagy a vízzel elkevert joghurtot. Nem szabad gyúrni, vagy dagasztani. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos. Amint nagyjából összeállt kiteszem a pultra és egy labdát formázok belőle. Belisztezem és kereszt alakban bevágom egy éles késsel, jó mélyen. Ha felvágjuk jellegzetes illata van – frissen – de másnapra kiillatozik….
Azonnal mehet a meleg sütőbe, nincs kelesztési idő, nincs dagasztás, nincs gyúrás. Az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
Egy nagyobb tálba teszem a lisztet, beleszórom a sót, cukrot, szódabikarbónát.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra.