Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 3 ek olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- fél kk currypor,
- fél kk őrölt kömény
- 40 dkg vöröslencse
- fél tk só
- 1 babérlevél
- 1 liter zöldségleves alap – jó kockábó
- friss koriander vagy petrezselyemzöld
Először a feltétet készítsük el. Vágjunk kockára, vagy karikára három szál répát. Egy hőálló tálba szórjuk bele, locsoljuk meg olajjal, sózzuk, majd tegyük a sütőbe és süssük meg. Szórhatunk rá fekete szezámmagot, vagy mákot. Egy lábasba olvasszuk össze a vajat és az olajat, a hagymát megpároljuk rajta. Majd tegyük rá a reszelt gyömbért a fokhagymát, majd a fűszereket. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük az alaplével, beletesszük a babérlevet és fedő alatt, a forrástól számítva 10-12 percig főzzük. Ha megfőtt, két decinyit szedjünk külön és pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. Sózzuk, borsozzuk. Sült répával, korianderrel tálaljuk.
Én ehhez harcsagolyókat kínáltam plusz feltétként, az operatőr fiúk nagy megelégedésére… 🙂